Fobi Nedir Nasıl Oluşur? – Klostrofobi, Agorafobi, Zoofobi


Fobi Nedir Nasıl Oluşur? – Klostrofobi, Agorafobi, Zoofobi nedir?




Fobi Nedir Nasıl Oluşur? –Kötü Anılar Fobi sebebi-


Psikiyatrist Demirbek, sosyal hayatta sorunlara neden olan korkuların, özellikle evde, sokakta ve hayvanlarda yaşanan korkuların sebeninin çocuklukta yaşanan kötü anılar olduğunu söyledi.


Fobi Nedir Nasıl Oluşur? –En sık rastlanan fobi çeşitleri

  • Klostrofobi: Kapalı yerde kalma korkusu (asansörde, banyoda, odada vb. kilitli kalma 
  • Agorafobi: açık alanda korkma hissi 
  • Zoofobi: hayvanlardan korkma

Bu korkular toplumun yüzde 5-10’unda bulunur. Psikiyatrist Dr. Bülent Demirbek, kapalı alan korkusunun en çok yoğun trafikte, uzun tünellerde, asansörlerde, duşlarda ve MR cihazlarında kendini gösterdiğini söyledi.

Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatrist Dr. Bülent Demirbek, sinema, tiyatro salonu, market ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerde agarofobi (açık alan korkusunun) kendini gösterdiğini söyledi.

Demirbek, zoofobinin bazı insanları kedi, köpek, fare, kurbağa ve diğer tüm hayvanlarla temas ettiklerinde de olumsuz etkilediğini belirtti.

Fobi Nedir Nasıl Oluşur? –Kötü anılar korkuya neden olur


Çocuklukta yaşanan kötü deneyimlerin fobilerin temeli olduğunu belirten Demirbek, şöyle devam etti: “Bir kişi kapalı alanlardan korkuyorsa, bu, çocukken bir odaya kilitlendiği, evde yalnız bırakıldığı, karanlık bir kuyuya düştüğü ve bir süre orada kaldığı veya kapalı bir ortamda istismara uğradığı anlamına gelebilir.

Açık alan korkusu varsa böyle bir yerde kötü bir anı yaşamış demektir. Hayvan korkusu ise hayvanları çocukken sevmeyenlerde görülür ya da çocukken bir hayvan tarafından saldırıya uğramıştır.
 Demirbek, aileleri de uyardı ve çocuklarının tüm hayatlarını olumsuz etkileyebilecek fobilere sahip olmaması için kendilerine zemin hazırlayacak davranışlardan kaçınmalarını istedi.


"TEDAVİ OLMUYORLAR"


Demirbek, çoğu insanın bu fobileri doğuştan gelen bir hastalık olarak gördüğünü ve bu nedenle tedavi olma gereği duymadıklarını belirterek, “Bazı durumlarda bu fobiler kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülüyor, bu da kişiyi çok zor ve komik durumlara düşürüyor ve hatta utandırıyor.” dedi.

"KORKULARINIZLA YÜZLEŞİN"


Psikoterapi ve hipnoz yardımıyla fobilerden kurtulma şansı olduğunu vurgulayan Demirbek, “Fobileri tedavi ederken önce bu insanda korkuya neden olan bir durumla yüzleşme fırsatı veriyoruz. Bu yüzleşme sırasında kişiyi isterse bu korkuların üstesinden gelebileceğine inandırıyoruz.
Yüz kızarması veya sararması, ağız kuruluğu, yutma güçlüğü, çarpıntı, mide bulantısı, titreme, dizlerin ve belin boşalması, terleme ve bulanık görmenin yanı sıra bilinç kaybı, tansiyonda ani düşüş veya yükseliş ve bayılmaya yol açabilecek bu fobilerin tedavi edilmezse farklı psikolojik ve biyolojik sorunlara yol açabileceği belirtildi.

Ayrıca Okuyun

Lütfen Yorum Yapmadan Önce bir dakikanızı ayırarak Yorum Politikası sayfamızı ziyaret ediniz.
EmoticonEmoticon